- pół obranej dość sporej dyni
- dwie duże marchwie
- 1 l. rosołu ( jeśli zupa będzie dla Was za gęsta dolewamy odpowiednią ilość wody)
- 25g masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Zupa-krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię, kroimy w kawałeczki. Marchew obieramy, tniemy w plasterki. Masło roztapiamy na dużej patelni. Jak się już rozgrzeje wrzucamy marchew i partiami dynię. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Jak warzywa wchłoną masło dolewamy rosół - tak, żeby warzywa się nie przypaliły a pięknie poddusiły . Jak dynia zmięknie przekładamy wszystko do garnka. Jeśli jest za mało płynów dolewamy wodę i miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką - zwłaszcza tej ostatniej nie żałujcie - daje piękny smaczek:)
Komentarze