Zupa-krem z dyni

0 (0 ocen)

Moja wersja tej smacznej zupki

Składniki:

  • - pół obranej dość sporej dyni
    - dwie duże marchwie
    - 1 l. rosołu ( jeśli zupa będzie dla Was za gęsta dolewamy odpowiednią ilość wody)
    - 25g masła
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Zupa-krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię, kroimy w kawałeczki. Marchew obieramy, tniemy w plasterki. Masło roztapiamy na dużej patelni. Jak się już rozgrzeje wrzucamy marchew i partiami dynię. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Jak warzywa wchłoną masło dolewamy rosół - tak, żeby warzywa się nie przypaliły a pięknie poddusiły . Jak dynia zmięknie przekładamy wszystko do garnka. Jeśli jest za mało płynów dolewamy wodę i miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką - zwłaszcza tej ostatniej nie żałujcie - daje piękny smaczek:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.96 (186 ocen)

Zupa krem z dyni.