Zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić w podobne wielkością kawałki. Do garnka wlać 2 litry wody, ziele angielski, liść laurowy, pieprz w ziarenkach i związany pęczek natki pietruszki. Lekko osolony wywar gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Na patelni rozgrzać trochę masła i podsmażyć marchew z pietruszkę na złoty kolor następnie dodać do wywaru. Powtórzyć tę samą czynność z dynią, porą i cebulą natomiast ziemniaki wrzucić do wywaru surowe. Gotuj zupę do miękkości warzyw i dopraw solą (ok. 6 płaskich łyżeczek), pieprzem i cukrem. Z garnka ,,wyłów” natkę pietruszki i w miarę możliwości liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Pokrojony czosnek dodaj do zupy i zmiksuj ją na gładki krem.
Porady
Zupę można zamrozić w plastikowych pojemnikach, nie traci ona smaku i aromatu.
Komentarze