Zupa krem z dyni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Krem z dyni podawać można z prażonymi pestkami słonecznika, kwaśną śmietaną oraz groszkiem ptysiowym.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 5 pierścieni dyni piżmowej
    - 3 marchewki
    - 1 por
    - 2 ziemniaki
    - 2 cebule
    - 1 korzeń pietruszki
    - pęczek pietruszki
    - pół selera
    - 4 liście laurowe
    - 4 ziarenka ziela angielskiego
    - 10 ziaren pieprzu czarnego
    - sól, pieprz, cukier do smaku
    - 80g masła
    - 2 duże ząbki czosnku


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić w podobne wielkością kawałki. Do garnka wlać 2 litry wody, ziele angielski, liść laurowy, pieprz w ziarenkach i związany pęczek natki pietruszki. Lekko osolony wywar gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Na patelni rozgrzać trochę masła i podsmażyć marchew z pietruszkę na złoty kolor następnie dodać do wywaru. Powtórzyć tę samą czynność z dynią, porą i cebulą natomiast ziemniaki wrzucić do wywaru surowe. Gotuj zupę do miękkości warzyw i dopraw solą (ok. 6 płaskich łyżeczek), pieprzem i cukrem. Z garnka ,,wyłów” natkę pietruszki i w miarę możliwości liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Pokrojony czosnek dodaj do zupy i zmiksuj ją na gładki krem.

Porady

Zupę można zamrozić w plastikowych pojemnikach, nie traci ona smaku i aromatu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować