Kolejna jesienna zupa. Łagodna, delikatna z nutą imbiru.
Składniki:
1 nieduża dynia ( do 1 kg)
3 ziemniaki
2 marchewki
2 cebule
ok 1 l bulionu
sok z połowy cytryny
kawałek świeżego imbiru
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, cukier
1.Dynię umyć, pokroić, oczyścić z pestek i włókien, pokroić w kostkę ( jeśli jest to dynia Hokkaido to nie trzeba jej obierać ze skórki. Ziemniaki, marchew, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przygotowane warzywa ugotować w bulionie do miękkości. Dodać obrany i rozdrobniony imbir. Zupę zmiksować za pomocą blendera do uzyskania jednolitego kremu. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku. Zupę można podawać solo, z kleksem śmietany, ryżem bądź groszkiem ptysiowym.
Komentarze