Krem z dyni

0 (0 ocen)

Kolejna jesienna zupa. Łagodna, delikatna z nutą imbiru.

Składniki:

  • 1 nieduża dynia ( do 1 kg)
    3 ziemniaki
    2 marchewki
    2 cebule
    ok 1 l bulionu
    sok z połowy cytryny
    kawałek świeżego imbiru
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, cukier

Krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię umyć, pokroić, oczyścić z pestek i włókien, pokroić w kostkę ( jeśli jest to dynia Hokkaido to nie trzeba jej obierać ze skórki. Ziemniaki, marchew, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przygotowane warzywa ugotować w bulionie do miękkości. Dodać obrany i rozdrobniony imbir. Zupę zmiksować za pomocą blendera do uzyskania jednolitego kremu. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku. Zupę można podawać solo, z kleksem śmietany, ryżem bądź groszkiem ptysiowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy