Zupa krem z dyni

0 (0 ocen)

Pyszna i rozgrzewająca zupa na jesienne chłody.

Składniki:

  • miąższ z dyni (u mnie kopiasta miseczka o pojemności 1l miąższu pokrojonego w niewielką kostkę)
    cebula
    2 łyżki oleju
    1l bulionu warzywnego (może być z kostki)
    1/2 łyżeczki imbiru
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    sól, pieprz
    pestki dyni

Zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku na oleju. Dodać miąższ z dyni i dusić ok 10 minut. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Przyprawić i jeszcze chwilkę gotować na małym ogniu, zmiksować blenderem. Zupę podawać posypaną pestkami dyni lub groszkiem ptysiowym.

Porady

Jeśli ktoś lubi można podać z kleksem śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy