Zupa krem z czerwonej kapusty

4.5 (157 ocen)

  • 40 min

Moja sycąca zupa z czerwonej kapusty. Postanowiłam ją zmiksować i powstała zupa-krem o bardzo ładnym kolorze i mocno aromatycznym, kapuścianym smaku.

  • 40 min

Składniki:

  • • 1/2 małej kapusty czerwonej
    • 1 cebula
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 3 ziemniaki
    • 2 łyżki octu jabłkowego
    • 3 liście laurowe
    • 1 łyżeczka majeranku
    • sól, pieprz do smaku
    • 3 łyżki oliwy
    • 1/2 szklanki śmietanki do zup
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać obraną i pokrojoną marchewkę i pietruszkę.
    • Podlać 1,5 litra gorącej wody, dodać przyprawy, sól do smaku.
    • Po 15 minutach gotowania dodać obrane i pokrojone ziemniaki oraz pokrojoną kapustę.
    • Gotować do miękkości warzyw ok. 30 minut.
    • Na koniec wyjąć liście laurowe, dodać ocet i tylko zagotować.
    • Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem.
    • Wlać śmietankę i przemieszać zupę już bez gotowania.

Porady

Jeśli zupa wyjdzie za gęsta, to można rozcieńczyć wodą lub mlekiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować