Zupa-krem z cukinii

0 (0 ocen)

  • 5 min

Przepis podała mi koleżanka podczas małego spotkania. Jest lekka z serową nutą. Zupa powstała błyskawicznie i smakowała nawet tym, którzy nie lubią cukinii.

  • 5 min

Składniki:

  • 4 -5 małych cukinii
    1 cebula
    1 serek topiony (najlepiej złoty ementaler)
    2 kostki rosołowe drobiowe
    1-2 ząbki czosnku
    groszek ptysiowy
    pieprz, chilli, szczypiorek
    listki bazylii do dekoracji

Zupa-krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa-krem z cukinii 1. Pokrój w kostkę cebulę, czosnek i cukinię. Na małej ilości oliwy podsmaż lekko cebulę, dodaj czosnek i cukinię. Mieszaj kilka minut. Nastepnie dolej ok. 2 litry wody, dodaj kostki rosołowe i gotuj ok. 15-20 minut. Zdejmij z ognia, dodaj serek topiony i zmiksuj blenderem. Dopraw pieprzem i chili według uznania. Najlepiej podawać w miseczkach, posypać groszkiem ptysiowym i szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy