Przepis podała mi koleżanka podczas małego spotkania. Jest lekka z serową nutą. Zupa powstała błyskawicznie i smakowała nawet tym, którzy nie lubią cukinii.
5 min
Składniki:
4 -5 małych cukinii
1 cebula
1 serek topiony (najlepiej złoty ementaler)
2 kostki rosołowe drobiowe
1-2 ząbki czosnku
groszek ptysiowy
pieprz, chilli, szczypiorek
listki bazylii do dekoracji
Zupa-krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrój w kostkę cebulę, czosnek i cukinię. Na małej ilości oliwy podsmaż lekko cebulę, dodaj czosnek i cukinię. Mieszaj kilka minut. Nastepnie dolej ok. 2 litry wody, dodaj kostki rosołowe i gotuj ok. 15-20 minut. Zdejmij z ognia, dodaj serek topiony i zmiksuj blenderem. Dopraw pieprzem i chili według uznania. Najlepiej podawać w miseczkach, posypać groszkiem ptysiowym i szczypiorkiem.
Komentarze