Zupa krem z brukselki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojona na ćwiartki brukselkę smażymy na margarynie lub oleju 10 minut. Porcję rosołową wrzucamy razem z pokrojonymi warzywami i całą cebulą do wody - przygotowujemy bulion. Z gotowego bulionu wyciągamy mięso i całą cebulę. Wrzucamy podsmażoną brukselkę. Na patelni podsmażamy 1 pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy do zupy. Wszystko razem gotujemy 10 minut. Całość miksujemy - najlepiej blenderem. W 1/2 szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do zupy. Dodajemy sól, pieprz i Vegetę do smaku. Całość jeszcze raz blendujemy. Doprowadzamy tylko do zagotowania i zdejmujemy z ognia. Podajemy z grzankami i kleksem śmietany.
Porady
Grzanki z chleba tostowego można przygotować bez tłuszczu w mikrofalówce - ok 2 minuty, co pół minuty zmieniając strony.
Komentarze