Zupa krem z borowików

0 (0 ocen)

Delikatny krem ,ktory czesto gosci na moim stole.

Składniki:

  • 300 gr borowikow(mrozonych)
    1 cebula
    50 gr masla
    1 lyzka maki pszennej
    1 l bulionu warzywnego
    1/4 szklanki smietany do zup
    sol,pieprz
    natka pietruszki
    4 kromki chleba tostowego
    2 lyzki oliwy z oliwek

Zupa krem z borowików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojana drobno cebule zeszklic na lyzce masla,dodac rozmrozone i pokrojone grzyby i dusic 10' po czym podlac wczesniej ugotowanym bulionem warzywnym i gotowac jeszcze 20'.Z reszty masla i maki zrobic zasmazke,podlac bulionem zeby rozpuscic grudki ktore moga sie utworzyc i wlac do zupy.Na koncu dodac smietane,doprawic do smaku.
    Podajemy z grzankami i swieza pietruszka.

    Chleb tostowy kroimy w drobna kostke.Na patelni rozgrzewamy oliwe z oliwek i wrzucamy pokrojony chleb smazac az sie przyrumieni.

Porady

Grzyby mrozone mozna zastapic swiezymi,oraz mieszanymi,w przypadku mieszanych niestety smak nie bedzie tak intensywny jak w przypadku samych borowikow. Polowe grzybow po ugotowaniu mozna zmiksowac blenderem,uzyskamy w ten sposob gesciejsza konsystencje I mozna byloby sie obejsc bez zasmazki.

Komentarze

Podobne przepisy