Zupa-krem z białych warzyw z chipsem z boczku.

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

Bardzo pożywna i pyszna zupa.Po mimo,że jest z warzyw to jest bardzo syta.Dopełnieniem tej zupy jest chrupiący chips z boczku.Uwielbiam zupy kremy i ciągle staram się wymyślać nowe wersje.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
    2 średnie cebule
    1 średni seler
    1 ząbek czosnku
    1 duża pietruszka
    2 łyżki masła do smażenia
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
    zioła prowansalskie według uznania
    gałka muszkatołowa według uznania
    woda gorąca około 1 litr
    20 dag wędzonego boczku
    kilka kropli oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa-krem z białych warzyw z chipsem z boczku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy na mniejsze kawałki.
  • 2. W garnku roztapiamy masło,wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy cały czas mieszając.Uważamy,żeby za mocno warzyw nie przypiec.
  • 3. Przesmażone warzywa zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.Gdy warzywa będą miękkie zupę miksujemy blenderem na gładki krem.Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,ziołami prowansalskimi i gałką muszkatołową.
  • 4. Boczek kroimy w cienkie plasterki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy plastry boczku,smażymy z obu stron,aż wytopi się tłuszcz,a boczek będzie chrupiący.Następnie boczek osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • 5. Na talerze nakładamy porcje zupy i chipsy z boczku.Podajemy.

Porady

Jeżeli zupa wyjdzie nam zbyt gęsta możemy dolać gorącej wody.Zamiast wody do zupy możemy użyć bulionu warzywnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować