Zupa krem z białych szparagów z boczkiem i grzankami. Niezwykle smaczna i delikatna o kremowej konsystencji zupa, bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.
50 min
Składniki:
Składniki na 4 porcje
białe szparagi pęczek 1/2
ziemniaki 3-4
bulion ( warzywny lub drobiowy ) 1 i 1/2 l
cebula 1/2
boczek lub szynka szwarcwaldzka w plastrach
grzanki lub groszek ptysiowy
sól morska , pieprz, gałka muszkatołowa
Zupa krem z białych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie
Cebulę obieram z łupiny, kroję w drobną kostkę. Umyte i obrane ziemniaki kroję w kostkę, gotuję w bulionie do miękkości razem z cebulą. Szparagi cienko obieram za pomocą obieraczki do warzyw, usuwam twarde końce i główki ( główki odkładam do dekoracji ). Następnie kroję je na mniejsze kawałki. Szparagi wrzucam do garnka 15-20 minut przed końcem gotowania. Zupę miksuję blenderem na gładko, doprawiam do smaku. Podaję z usmażonym plastrem boczku i grzankami lub jajkiem na twardo.
Grzanki: dwie kromki chleba kroję w kostkę polewam oliwą z oliwek. Posypuję solą morską, tymiankiem, bazylią. Piekę przez 10 minut na rumiany kolor w temperaturze 180-200 °C.
Komentarze