Zupa krem z białych szparagów

0 (0 ocen)

  • 50 min

Zupa krem z białych szparagów z boczkiem i grzankami. Niezwykle smaczna i delikatna o kremowej konsystencji zupa, bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje

    białe szparagi pęczek 1/2
    ziemniaki 3-4
    bulion ( warzywny lub drobiowy ) 1 i 1/2 l
    cebula 1/2
    boczek lub szynka szwarcwaldzka w plastrach
    grzanki lub groszek ptysiowy
    sól morska , pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z białych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Cebulę obieram z łupiny, kroję w drobną kostkę. Umyte i obrane ziemniaki kroję w kostkę, gotuję w bulionie do miękkości razem z cebulą. Szparagi cienko obieram za pomocą obieraczki do warzyw, usuwam twarde końce i główki ( główki odkładam do dekoracji ). Następnie kroję je na mniejsze kawałki. Szparagi wrzucam do garnka 15-20 minut przed końcem gotowania. Zupę miksuję blenderem na gładko, doprawiam do smaku. Podaję z usmażonym plastrem boczku i grzankami lub jajkiem na twardo.

    Grzanki: dwie kromki chleba kroję w kostkę polewam oliwą z oliwek. Posypuję solą morską, tymiankiem, bazylią. Piekę przez 10 minut na rumiany kolor w temperaturze 180-200 °C.

    Smacznego,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować