Zupa krem pieczarkowo-orzechowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Będąc na zakupach usłyszałam jak pewna pani pytała męża czy ugotują dzisiaj zupę pieczarkową. Nigdy jej nie gotowałam ale rozmarzyłam się na myśl o jej smaku więc postanowiłam zrobić. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała do niej czegoś od siebie.

  • 30 min

Składniki:

  • 500g pieczarek
    2 białe cebule
    ząbek czosnku
    łyżka masła
    łyżka oliwy
    sól, biały pieprz
    1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
    1/2 selera
    korzeń pietruszki
    2 łyżki masła orzechowego

    do dekoracji:
    gęsta, kwaśna śmietana
    orzechy ziemne
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa pieczarkowa Krem

Zupa krem pieczarkowo-orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler i pietruszkę myjemy i obieramy. Kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w bulionie.
    Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy. Gdy się ogrzeje dodajemy łyżkę masła. Cebulę siekamy w kostkę, czosnek w plasterki przesmażamy na tłuszczu. Pieczarki myjemy i osuszamy. kroimy w plasterki i dokładamy do cebulki. Przesmażamy aż będą miękkie. doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Pieczarki z cebulka dokładamy do bulionu z warzywami, pozostawiaj kilka pieczarek do dekoracji. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy lub blendujemy. Doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Serwujemy udekorowane łyżką gęstej kwaśnej śmietany, plasterkami pieczarek oraz posiekanymi orzechami ziemnymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Masło orzechowe Orzechy Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować