Zupa-krem szparagowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szparagi są częstym gościem w kuchni gruzińskiej. Najczęściej przygotowuje się z tego warzywa zupę-krem, która jest sycąca i bardzo smaczna:)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - białe szparagi: 500 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - masło: 1 łyżka
    - żółtka: 2 sztuki
    - koperek (pęczek): 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 1 szczypta

Zupa-krem szparagowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z białych szparagów 1. Szparagi oczyścić z włókien, umyć, pokrajać na kawałki, zalać 6 szklankami osolonej i ocukrzonej wody. Gotować na wolnym ogniu, uważając, aby szparagów nie przegotować gdyż stracą aromat.
  • Zupa krem z białych szparagów 2. Następnie rondel zdjąć z ognia, dodać do zupy roztrzepane żółtka rozprowadzone niewielką ilością wrzącej zupy. Postawić na chwilę na ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Zdjąć zupę z ognia, lekko przestudzić i zmiksować.
  • Zupa krem z białych szparagów 3. Drobno posiekaną cebulę przesmażyć na maśle, połączyć z zupą.
  • Zupa krem z białych szparagów 4. Przed podaniem posypać zupę posiekanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy