Zupa krem góralska

5 (178 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Przepis na tę zupę znalazłam już dawno i nie wiem zupełnie dlaczego wcześniej nie skusiłam się na nią.Jest prosta w przygotowaniu,szybka i tania.Od dziś zapewne będzie u mnie gościć często.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 200g serka topionego ementaler
    1-1,5 litra bulionu drobiowego
    1 marchew
    1 duży ziemniak
    1 duża cebula
    50 ml śmietany 18%
    szczypiorek
    papryka słodka
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem góralska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę,ziemniaka i cebulę obieramy.Marchew kroimy w plasterki,cebulę i ziemniaka w kostkę.Warzywa dodajemy do gotującego się bulionu.Dodajemy serki topione.Kupując serki zwróćmy uwagę,aby były to naturalne serki topione,a nie produkt seropodobny.Wszystko gotujemy do momentu,aż warzywa będą miękkie.Doprawiamy do smaku przyprawami i śmietaną.Ja śmietanę pominęłam.Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.Podajemy z grzankami.

    Inspiracja: Moje pasje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Kuchnia góralska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować