Zupa krem brokułowo-szpinakowa z bekonową kiełbasą

5 (166 ocen)

  • 45 min

Zupa o tej porze roku to królowa polskiego stołu, nie wyobrażam sobie obiadu bez zupy. Moja dzisiejsza propozycja to aksamitny i delikatny krem warzywny, Sytości dodaje podsmażana na suchej patelni kiełbasa bekonowa. Zachęcam do wypróbowania.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 świeży brokuł
    1 marchewka
    1 pietruszka
    4 ziemniaki
    2 szalotki
    30 dag świeżego szpinaku baby
    2 łyżki klarowanego masła
    1,5 litra domowego bulionu warzywnego lub rosołu
    2 liście laurowe
    150 ml słodkiej śmietanki 18%
    Jarzynka lub sól do smaku
    Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
    20 dag cienkiej kiełbasy bekonowej
    Natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa brokułowa

Zupa krem brokułowo-szpinakowa z bekonową kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, resztę kroimy w kostkę.
    W garnku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy wszystkie warzywa, podsmażamy 5 minut, mieszając, zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy do smaku jarzynką lub solą, dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości około 25-30 minut.
    Po tym czasie liście wyjmujemy, zupę zabielamy śmietanką, miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem. Gdyby zupa okazała się za gęsta dolewamy więcej bulionu.
  • 2. Kiełbasę bekonową kroimy w cienkie plasterki, obsmażamy z każdej strony na suchej patelni, gorącą zupę rozlewamy na talerze, posypujemy chrupiącą kiełbasą oraz posiekaną natką pietruszki.
    Podajemy.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Szpinak Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować