U mnie zawsze zupy kremy się dobrze sprawdzają, bo dzieci chętnie je jedzą :) Zawsze im mówię prawdę o tym co w zupie jest i dopóki wszystko jest zmiksowane dzieciaki zjedzą wszystko :)
Składniki:
1/2 średniego kalafiora
1/2 średniego brokuła
1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
1 pietruszka
3 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 por
4 średnie ziemniaki
sól, pieprz
pół pęczka koperku
200 g gęstej, kwaśnej śmietany
Zupa-krem brokułowo-kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wkładamy warzywa: pokrojone w plasterki marchewki, pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki i selera naciowego i pokrojoną w krążki białą część pora. Zalewamy ciepłym bulionem i gotujemy do miękkości około 20-25 minut.
2.Następnie dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy kolejne 10-15 minut. Po tym czasie wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy jeszcze około 5-10 minut.
3.Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę miksujemy blenderem. Podajemy z kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.
Komentarze