Zupa - krem cebulowo - pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyścić, umyć, pokroić na cienkie paski, udusić na maśle.
Odłożyć 2 łyżki na tależyk
2.Następnie grzyby zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.
Przełożyć do miseczki.
3.Cebule drobno pokroić, podsmażyć na oleju.
4.Przełożyć do garnka, zalać 2 - 3 szklankami wody, dodać kostkę grzybową i przyprawy. Gotować, aż cebula będzie miękka.
Zmiksować ją z wywarem i zagęszczonymi grzybami z miseczki.
Dodać odłożone na talerzyk uduszone grzyby.
Podgrzać, ewentualnie jeszcze przyprawić do smaku, posypać natką pietruszki.
5.Podawać zupę-krem posypaną natką pietruszki, z grzankami, groszkiem ptysiowym lub słonymi ciasteczkami drożdżowymi.
Komentarze