Zupa, krem cebulowa - uwielbiam ją. Jest bardzo pyszna i banalna w przygotowaniu. Ważne jest tylko to, by podać ją z dużą porcją startego żółtego sera.
Składniki:
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
6 sztuk dużej cebuli
3 łyżki mąki pszennej
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Ser żółty tarty
Grzanki
Zupa krem cebula - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kroimy obraną cebulę w cząstki, podsmażamy na rozgrzanym oleju, gdy się zeszkli przekładamy ją do bulionu. Gotujemy cebule do miękkości. Miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zagęszczamy zupę mąką z wodą.
Podajemy w miseczkach - zupę wlewamy posypujemy grzankami i startym żółtym serem.
Komentarze