Zupa koperkowa z pęczakiem i pulpetami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Nigdy nie lubiłam koperku, ale ta zupa zmieniła to

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 marchewki,

    1/2 średniego selera,

    ok. 6 cm pora,

    3 pęczki koperku,

    4 łyżki kaszy pęczak,

    1/2kg mięsa mielonego (z indyka bądź innego),

    1 jajko,

    liście laurowe,

    ziele angielskie,

    sól, pieprz.

Zupa koperkowa z pęczakiem i pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Koperek siekamy drobno i wrzucamy do garnka. Kłącza można zostawić i również dołożyć do gotowania, wyjąć przed podaniem (wtedy będzie bardziej koperkowa).

    Warzywa kroimy drobniej, dodajemy do koperku. Zalewamy wodą, dodajemy ok. 3 liści laurowych i ziaren ziela.

    Wsypujemy sól, pieprz i gotujemy.

    Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień i po ok. 10 minutach dodajemy kaszę.

    Po kolejnych 10 minutach, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pulpety w wielkości łyżeczki (mieszamy mięso mielone z jajkiem, solą i pieprzem).

    Gotujemy ok. 10 minut i próbujemy czy kasza i pulpety są już dobre (a powinny).

    Doprawiamy solą, pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy