Zupa kminkowa z kluskami z kaszy krakowskiej

4.5 (171 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepis z kuchni małopolskiej

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kminek: 4 łyżki
    - bulion cielęcy: 2 litry
    - mleko: 2 szklanki
    - woda: 1 szklanka
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - kasza krakowska: 7 łyżek
    - masło: 1 łyżeczka
    - koperek posiekany: 1 łyżka
    - woda: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kminkowa z kluskami z kaszy krakowskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kminek zalać wodą z mlekiem, gotować na małym ogniu min. 30 minut. Przecedzić, wygotowany kminek wyrzucić, smak kminkowy połączyć z wywarem cielęcym, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. W rondlu zagotować wodę z łyżeczką masła i solą. Wsypać kaszę i gotować na małym ogniu przez 10 minut często mieszając. Dodać drobno posiekany koperek, wymieszać, całość wylać na zmoczoną deskę. Masa powinna mieć konsystencję śmietany. Zmoczonym nożem lub szpatułką uformować prostokąt grubości palca i zostawić do zastygnięcia. Gdy wystygnie nożem wyciąć kwadratowe kluski. Po przełożeniu na talerz zalać bardzo gorącą zupą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować