Zupa kasztelańska

4.5 (163 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam od znajomej, która była zachwycona tą zupą. Ja i moja rodzina potwierdzamy – bardzo wykwintna w smaku zupa grzybowa.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 – 350 g suszonych grzybów, najlepiej borowików,
    1 marchew,
    1 pietruszka,
    1 duża cebula,
    kawałek selera,
    1 szklanka wytrawnego wina (użyłam białego),
    niepełna szklanka słodkiej śmietany (użyłam 18%),
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    2 łyżki mąki,
    oliwa lub olej do zeszklenia cebuli,
    liść laurowy,
    ziele angielskie,
    pieprz prawdziwy mielony,
    sól,
    kostka grzybowa,
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Zupa kasztelańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalać winem i odstawić do namoczenia na kilka godzin. Po namoczeniu zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut. Przestudzić, wyjąć grzyby(zachować wino) i pokroić w kostkę.
  • 2. Wino przelać do garnka, dolać litr wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól i kostkę grzybową – zagotować i zmniejszyć ogień.
    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Pietruszkę, marchew oraz seler obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, dodać pokrojone grzyby oraz koncentrat pomidorowy. Całość gotować do czasu aż warzywa zmiękną.
  • 3. Mąkę rozrobić w śmietanie i zaprawić zupę. Chwilę pogotować. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować