1 mały kalafior
kawałek pora (60 g)
1 mała marchewka (60 g)
3 łyżki makaronu w kształcie ryżu lub innego drobnego
2 szklanki rosołu
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
Zupa kalafiorowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora płuczemy, przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w cienkie paseczki. Marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w ćwierćplasterki. Kalafior płuczemy i dzielimy na małe różyczki.
2.Rosół z wodą zagotowujemy, wkładamy pora i marchewkę, zagotowujemy, dodajemy kalafiora, gotujemy na małym ogniu 5 minut, wsypujemy makaron i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy mleko skondensowane, zagotowujemy. Zupę podajemy posypaną zieloną pietruszką.
Komentarze