zupa kalafiorowa na białej kiełbasie

4.5 (182 ocen)

  • 30 min

Szybka, syta smaczna zupka podana nieco inaczej :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 średni kalafior (poza sezonem paczuszka 400 gramów mrożonego)
    250 gramów białej kiełbasy
    3 kopiaste łyżki ryżu
    1 czerwona papryka
    1 zielona papryka
    1,5 litra wywaru warzywnego (może być z kostki)
    1 duża lub dwie małe cebule
    0,5 szklanki kwasu z ogórków kiszonych lub 0,5 szklanki zimnego wywaru warzywnego
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    1 łyżka sosu sojowego ciemnego lub 2 łyżki maggi
    sól, pieprz
    siekany koperek lub pietruszka
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kalafiorowa na białej kiełbasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1,5 litra wywaru zagotować z sosem sojowym, wsypać przepłukany ryż, gotować około 8 minut.
    Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, wrzucić do ryżu, gotować dalsze 10 minut, następnie wyjąć kiełbasę na talerzyk.
    Papryki pokroić w paseczki, krótko przesmażyć na maśle lub oleju z kiełbasy, wrzucić do zupy razem z pociętym na różyczki kalafiorem, gotować do miękkości warzyw.
    Cebule posiekać, lekko zrumienić na patelni, zasypać mąką, zasmażyć krótko, następnie na patelnię wlać zimny kwas z ogórków lub zimny wywar, rozprowadzić, wlać do zupy. Zagotować, wrzucić kiełbasę, zagotować i doprawić.
    Na talerzach posypać siekaną zieleniną.

Porady

Zamiast papryki możemy dodać do zupy pokrojoną włoszczyznę. Zupę można zabielić śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Kiełbasa Papryka Ryż Wywar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować