Zupa kalafiorowo - dyniowa z ryżem

0 (0 ocen)

  • 10 min

smaczna, aromatyczna, pożywna

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    świeży kalafior (mój ważył 1 kg)
    200 g dyni (obranej i wydrążonej)
    1,25 litra rosołu
    mała marchewka
    mała pietruszka (korzeń)
    kawałek selera
    1/3 pora
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1/3 szklanki śmietany
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    ząbek czosnku
    papryka słodka mielona około ½ łyżeczki
    tymianek około ½ łyżeczki
    2 szczypty chilli
    ewentualnie przyprawa do dań Kucharek
    2 woreczki ryżu

Zupa kalafiorowo - dyniowa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy.
  • 2. Dynię kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w słupki lub kostkę, por w plasterki.
  • 3. Do garnka wrzucamy warzywa, zalewamy gorącym rosołem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 4. Po tym czasie miksujemy blenderem, dodajemy śmietanę połączoną z odrobiną gorącej zupy, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy i razem gotujemy jeszcze 2 minuty.
  • 5. Ryż nakładamy na talerze i zalewamy zupą (możemy również wrzucić ugotowany ryż do gorącej zupy).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy