Zupa kurkowa z aromatycznymi kluseczkami.

4.5 (153 ocen)

  • 30 min

Podawać z kluseczkami. Kluseczki robię tak jak spatzle ,tylko dodaję posiekany koperek. Są mięciutkie ,mają wspaniały smak .

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 l wywaru warzywnego lub bulionu
    0,5 kg świeżych kurek
    1 cebula
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki świeżej kolendry
    100ml śmietanki 30%
    sól ,pieprz do smaku
    Koperkowe spatzle .

    200 g mąki pszennej
    2 jajka
    2-3 łyżki wody
    3 łyżki posiekanego drobno koperku
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kurkowa z aromatycznymi kluseczkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa kurkowa 1. Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę ,dodać kurki .Większe kapelusze i nóżki pokroić .Smażyć do odparowania wody z grzybów. Posolić i zalać wywarem ,zagotować .Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem i zabielić śmietaną.
  • Spatzle 2. Mąkę wyrobić z jajkami ,dodać koperek ,sól i trochę wody .Rozrabiać do momentu uzyskania jednolitej masy .Na wrzącą wodę przez specjalne sito wyciskać kluseczki. Możemy ciasto rozprowadzić na desce i nożem zsuwać je do wody formując małe , podłużne kluseczki. Technologia jak przy naszych kluskach kładzionych. Kiedy wypłyną przelewamy na sito i lekko hartujemy zimną wodą.
    Kluseczki dodać do zupy i posypać kolendrą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować