Zupa jeżynowa z kluskami

0 (0 ocen)

Przepis dostałam od babci. To moja ulubiona zupa z dzieciństwa.

Składniki:

  • jeżyny (ok.300g)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru

    Kluski:

    4 łyżki mąki pszennej
    jajko
    szczypta soli
    2 łyżki mleka

Zupa jeżynowa z kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny wrzucić do garnka zalać wodą(lekko nad jeżyny) .Gotować do miękkości. Dosłodzić. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w zimnej wodzie i wlać do zupy. Ciągle gotując.
    Kluski:
    Mąkę wymieszać z jajkiem łyżką, dodać szczyptę soli i mleko. Wymieszać aż ciasto bedzie gładkie.
    Łyżka nakładać do gotującej się zupy ciasto, nie dużo,bo kluski mają być małe. Gotować jeszcze 5 min. I gotowe :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy