Zupa jesienna z papryką, porem i serkiem topionym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna zupka - sycąca i rozgrzewająca, dzięki której w smaczny sposób zagospodarujemy pozostałe w lodówce warzywa. Nauczyłam się od Mamy, że końcówki warzyw najlepiej jest wygotować w zupie - tak robię i zawsze jest smacznie :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
    1/2 małego selera (lub 1/4 dużego)
    3 marchewki
    1 papryka
    1/2 pora
    kilka ziemniaków
    1/2 bloczka (50g) serka topionego z papryką
    2 liście laurowe
    3-4 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżka lubczyku suszonego
    1 łyżka oregano
    2 łyżki papryki słodkiej mielonej
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    100 ml śmietany 30%
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Polędwica Polędwiczki

Zupa jesienna z papryką, porem i serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę dokładnie myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około pół godziny z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po tym czasie wrzucamy seler i 2 marchewki pokrojone w półplasterki, a jedną startą na grubych oczkach tarki.
  • 2. Gdy warzywa zaczną się robić miękkie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • 3. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno kroimy. Por siekamy (u mnie była to zielona część). Dorzucamy do zupy.
  • 4. Po kilku minutach dodajemy serek topiony i mieszamy aż się rozpuści. Następnie zupę doprawiamy, dodajemy koperek, zabielamy śmietaną i zaraz po ponownym zagotowaniu wyłączamy gaz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Polędwica wieprzowa Por Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować