ZUPA JARZYNOWA NA FILECIE Z KURCZAKA

4.45 (176 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Nie ma jak to zdrowa, smaczna zupa, ugotowana na wywarze z mięsa drobiowego. Idealna na zimowe, chłodne wieczory. Jest delikatna i lekko słodkawa. Można podawać ją z dodatkiem makaronu, jednak ja uważam, że sama w sobie jest już dość treściwa.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - 1 podwójna pierś z kurczaka
    - 2 łyżki masła
    - 1 łyżka mąki
    - pęczek koperku
    - 1 łyżeczka soli
    - 1 łyżeczka pieprzu
    - ½ małego selera
    - ½ małego pora
    - 2 marchewki
    - 100 g zielonej fasolki szparagowej
    - 450 g kalafiora
    - 1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.45 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa jarzynowa na filecie z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka umyj i włóż do garnka, zalej 2 litrami wody. Dodaj sól i pieprz, zagotuj i gotuj około 30 minut. Po tym czasie wyjmij mięso z garnka.
  • 2. Do wywaru wrzuć obrane i pokrojone na kawałki lub rozdrobnione w blenderze marchew oraz seler, gotuj kolejne 30 minut. Następnie do zupy dodaj pokrojonego lub rozdrobnionego w blenderze pora, pokrojoną fasolkę oraz różyczki kalafiora. Gotuj 20 minut.
  • 3. Mięso pokrój na kawałki i wrzuć do zupy. Dopraw cukrem.
  • 4. Masło rozgrzej na patelni i przesmaż na nim mąkę. Zasmażkę dodaj do zupy. Całość zagotuj.
  • 5. Koperek drobno posiekaj i wrzuć do zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować