Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

4.5 (151 ocen)

Zupa dla wielbicieli zielonego groszku.

Składniki:

  • 2l wody
    1/4 kalarepki
    1 pietruszka korzeń
    1 marchewka
    1/4 selera
    4 większe ziemniaki + 1 do potarcia
    2 garście mrożonego zielonego groszku
    2 łodygi selera naciowego
    1/2 pęczka koperku
    1/2 pęczka zielonej pietruszki
    1 kostka rosołowa
    2 łyżeczki wegety, 1/3 łyżeczki soli, maggi, pieprz mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Marchew, seler, pietruszkę korzeń zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kalarepkę oraz seler naciowy pokroić w drobną kosteczkę, zaś ziemniaki w grubszą kostkę.
  • gotowanie zupy 2. Warzywa wrzucić do zimnej wody, dodać sól i wegetę. Gdy będzie ciepła dodać kostkę rosołową i gotować do miękkości warzyw. Zebrać łyżką powstałą szumowinę z warzyw.
  • dodać potartego ziemniaka 3. Ziemniak zetrzeć na drobnych oczkach do placków ziemniaczanych, odcisnąć z powstałego soku i dodać do zupy, gotować ok 10 min.
  • dodać pietruszkę i koperek 4. Pietruszkę zieloną i koperek posztkować, dodać do zupy, przyprawić do smaku.
  • 5. Ubrać 2 chochelki zupy, zblendować i wlać do zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować