Zupa jarzynowa z soczewicą

0 (0 ocen)

Syta i jednocześnie lekka , zdrowa zupa na bazie samych warzyw z dodatkiem czerwonej soczewicy i dużej ilości natki pietruszki.

Składniki:

  • 2 marchewki
    2 pietruszki
    1/2 bulwy selera
    1 por-biała część
    5 ziemniaków
    1 pęczek natki pietruszki
    200g.czerwonej soczewicy
    2 łyżki masła 82%
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka suszonej bazylii
    1 łyżka suszonego majeranku
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać , umyć.
    Marchew , pietruszkę oraz selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Ziemniaki pokroić w małą kostkę , natkę pietruszki posiekać niezbyt drobno.
    Do garnka przełożyć warzywa , zalać ok 3l. wody gotować na pół miękko.
  • 2. Po tym czasie dołożyć soczewicę oraz natkę pietruszki.
    Zupę doprawić bazylią , majerankiem ,solą i pieprzem.
    Gotować do miękkości składników.
  • 3. Na patelni rozgrzać masło , wsypać mąkę energicznie mieszając ( najlepiej użyć trzepaczki do jajek) Wlać szklankę wywaru z zupy nie przerywając mieszana aż powstanie gładka zasmażka.
    Przelać ją do garnka , wymieszać
    Zostawić na gazie do momentu lekkiego zgęstnięcia zupy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować