Zupa jarzynowa z pieczonym kurczakiem i serowymi paluszkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

...

  • 60 min

Składniki:

  • 4 podudzia z kurczaka
    1/3 kalafiora
    1/3 brokuła
    2 marchewki
    2 pietruszki
    mały seler
    2 garści mrożonego zielonego groszku
    4 podgrzybki
    2 łodygi selera naciowego
    3 białe części pora
    pęczek koperku
    sól ,pieprz ,przyprawa uniwersalna
    ciasto francuskie
    żółtko
    2 łyżki mleka
    ser gouda
    liść laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    kawałek suszonej papryczki chilli
    3 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa jarzynowa z pieczonym kurczakiem i serowymi paluszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew ,pietruszkę ,seler obrałem ,opłukałem i skrobaczką do jarzyn pokroiłem w paski. Pory oczyściłem ,pokroiłem w talarki. Seler pokroiłem w kawałki. W tym czasie podudzia z kurczaka umyłem ,osuszyłem ,oprószyłem solą ,pieprzem i piekłem przez 40 min. w rękawie (200 stopni C). Warzywa podsmażyłem na oliwie ,dodałem groszek. Do jarzyn wlałem wodę ,dodałem liść laurowy ,ziele angielskie ,papryczkę chilli ,podgrzybki ,sól i pieprz. Zagotowałem. Upieczonego kurczaka wraz z wytopionym tłuszczem dodałem do zupy. 10 min. przed końcem gotowania dodałem ,uprzednio oczyszczone ,opłukane i pocięte w różyczki ,kalafior i brokuł. Przyprawiłem solą ,pieprzem i odrobiną przyprawy uniwersalnej. Do zupy podałem paluchy serowe. Ciasto francuskie pokroiłem na 4 równe części. Żółtko rozbełtałem z mlekiem ,posmarowałem nim ciasto. Paski skręciłem wokół własnej osi ,ułożyłem na posmarowanej blaszce tłuszczem i posypałem startym serem. Piekłem 15 min. w temperaturze 200 stopni C. Zupę posypałem posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.93 (148 ocen)

Zuoa jarzynowa

To może cię zainteresować