Zupa jarzynowa z pieczarkami

4.5 (172 ocen)

  • 30 min

Polecam wszystkim spragnionym witamin i trochę lżejszego jedzenia

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 litra rosołu
    1 litr wody
    1 kostka rosołowa
    200 g pieczarek
    2 pomidory
    200 g marchwi
    100 g selera
    1,2 puszki zielonego groszku
    1 cebula
    2 łyżki oliwy
    2 liście laurowe
    kilka ziaren pieprzu czarnego
    kilka ziaren ziela angielskiego
    sól
    papryka mielona
    3 łyżki śmietany 12%
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa z pieczarkami obieramy i myjemy. Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, siekamy.
    Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy cienko pokrojone w plasterki pieczarki, chwilę podsmażamy i dodajemy posiekane pomidory. Całość zasmażamy.
  • 2. Do rosołu dodajemy 1 litr wody - zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną w słupki marchew, seler, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i kostkę rosołową. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut.
    Dodajemy zasmażoną z pieczarkami i pomidorami cebulę oraz zielony groszek - gotujemy razem na wolnym ogniu jeszcze około 10-15 minut (aż wszystkie składniki będą miękkie).
  • 3. Przyprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem, papryką. Zestawiamy z ognia, śmietanę hartujemy łyżką gorącej zupy i dodajemy do całości.
    Podajemy posypaną zieleniną.

Porady

Można podawać do tłuczonych ziemniaków polanych tłuszczem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować