Zupa jarzynowa z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porcję rosołową opłukać. Przełożyć do garnka, zalać wodą i wstawić na gaz. Gdy zacznie się gotować zebrać szumowiny. Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki i pietruszkę. Doprawić solą i gotować 15 minut. W tym czasie kalafiora opłukać i podzielić na mniejsze różyczki. Kalarepę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki. Do wywaru dodać kalarepę i ziemniaki. Gdy warzywa będą już na pół miękkie dodać kalafiora. Na dwie minuty przed końcem gotowania dodać kapustę. W razie potrzeby można dolać wody. Doprawić do smaku solą i cukrem. Masło rozpuścić na patelni. Zasypać mąką i zasmażyć. Koperek opłukać i posiekać. Doprawić do smaku solą i cukrem. Do wrzącej zupy dodać zasmażkę cały czas mieszając. Zagotować. Wyłączyć ogień i dodać posiekany koperek i słodką śmietankę. Dobrze wymieszać.
Komentarze