Zupa jarzynowa z kapustą

4.47 (176 ocen)

bardzo często gości na moim stole

Składniki:

  • 4 litry wody
    1 porcja rosołowa
    3 marchewki
    1 mały kalafior
    1 kalarepa
    1 pietruszka
    3 ziemniaki
    1/2 główki kapusty
    sól do smaku
    2 łyżki cukru
    2 łyżki masła
    4 łyżki mąki pszennej
    1/2 pęczka koperku
    1/4 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
Wystaw ocenę:

4.47 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa jarzynowa z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcję rosołową opłukać. Przełożyć do garnka, zalać wodą i wstawić na gaz. Gdy zacznie się gotować zebrać szumowiny. Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki i pietruszkę. Doprawić solą i gotować 15 minut. W tym czasie kalafiora opłukać i podzielić na mniejsze różyczki. Kalarepę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki. Do wywaru dodać kalarepę i ziemniaki. Gdy warzywa będą już na pół miękkie dodać kalafiora. Na dwie minuty przed końcem gotowania dodać kapustę. W razie potrzeby można dolać wody. Doprawić do smaku solą i cukrem. Masło rozpuścić na patelni. Zasypać mąką i zasmażyć. Koperek opłukać i posiekać. Doprawić do smaku solą i cukrem. Do wrzącej zupy dodać zasmażkę cały czas mieszając. Zagotować. Wyłączyć ogień i dodać posiekany koperek i słodką śmietankę. Dobrze wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować