Zupa jarzynowa z fasolki szparagowej

4.49 (182 ocen)

  • 40 min

Na straganach można jeszcze dostać piękną fasolkę szparagową. W związku z tym proponuję na pożegnanie lata zupę fasolkową, która niedługo będzie wspomnieniem i ustąpi miejsca cięższym, rozgrzewającym i sycącym jesienno-zimowym zupom.

  • 40 min

Składniki:

  • • 500 g fasolki szparagowej
    • 5 ziemniaków
    • 3 marchewki
    • 1 pietruszka
    • kawałek korzenia selera
    • 1 cebula
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól, pieprz do smaku
    • 3 liście laurowe
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 2 łyżki oleju
    • 1/4 szklanki śmietanki do zup
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa jarzynowa z fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Rozgrzać olej, przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.
    • Dodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki, a seler w kostkę, i smażyć przez chwilkę.
    • Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz.
    • Po zagotowaniu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
    • Po 10 minutach wrzucić fasolkę pokrojoną na 2 cm kawałki i gotować do miękkości warzyw.
    • Do ugotowanej zupy wlać śmietankę.
    • Posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować