Na straganach można jeszcze dostać piękną fasolkę szparagową. W związku z tym proponuję na pożegnanie lata zupę fasolkową, która niedługo będzie wspomnieniem i ustąpi miejsca cięższym, rozgrzewającym i sycącym jesienno-zimowym zupom.
Zupa jarzynowa z fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Rozgrzać olej, przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.
• Dodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki, a seler w kostkę, i smażyć przez chwilkę.
• Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz.
• Po zagotowaniu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
• Po 10 minutach wrzucić fasolkę pokrojoną na 2 cm kawałki i gotować do miękkości warzyw.
• Do ugotowanej zupy wlać śmietankę.
• Posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze