Zupa jabłkowa z " łabędziami"

0 (0 ocen)

  • 10 min

Jest to przysmak mojego małego smyka

  • 10 min

Składniki:

  • 2 średnie jabłka,
    700ml soku jabłkowego,
    2 łyżki cukru,
    5 dag rodzynek,
    trochę startej skórki ze świeżej cytryny,
    czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
    1 jajo,
    1/2 łyżeczki soku z cytryny,
    szczypta cynamonu.

Zupa jabłkowa z " łabędziami" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, następnie pokroić w półplasterki. Sok jabłkowy, półplasterki jabłek, rodzynki oraz 1 łyżkę cukru i skórkę od cytryny zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody wlać do garnka i jeszcze raz zagotować. Białko ubić z cukrem na sztywną pianę dodać sok z cytryny i jeszcze trochę ubijać. Łyzeczką formować kluseczki i kłaść na gorącą zupę, już bez gotowania.

Porady

Zamiast soku jabłkowego, można użyć jabłek, które po ugotowaniu miksujemy na gładką masę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy