Zupa grzybowo-pieczarkowa z makaronem

4.44 (180 ocen)

Jedna z moich ulubionych zup. Pożywna i bardzo aromatyczna.

Składniki:

  • 2,5-3 litry rosołu
    500g pieczarek
    niecała szklanka suszonych grzybów leśnych
    3 marchewki
    2 korzenie pietruszki
    0,5 średniego selera
    1 duża cebula
    śmietana 18% (ok 1 szklanki)
    sól
    łyżeczka suszonego tymianku
    pieprz czarny w młynku
    pieprz ziołowy mielony
    ulubiony makaron
    siekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.44 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Zupa grzybowo-pieczarkowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalać gorącą wodą aby je zakryła, przykryć i odstawić do namoczenia, najlepiej na noc. Namoczone grzyby, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. Do gotującego się rosołu dodać przyprawy, obrane korzenie pietruszki i seler oraz marchewkę obraną i pokrojoną w kostkę.
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Pieczarki oczyścić,połowę pokroić na mniejsze a drugą połowę zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę a następnie dodać pieczarki, tymianek, sól i pieprz. Podsmażone pieczarki i cebulę przełożyć do wywaru z warzywami.
  • 3. Prawie gotową zupę porządnie doprawić pieprzem ziołowym i czarnym oraz solą. Na koniec całość zabielić śmietaną. W miseczce wymieszać dobrze śmietanę i dodawać po łyżce zupy, ciągle mieszając. Czynność powtórzyć, aż śmietana w miseczce stanie się bardzo rzadka (unikniemy zważeniu się jej) Taką rzadką śmietanę strumieniem przelewać do zupy, ciągle mieszając. Przed podaniem zupę posypać siekaną natką pietruszki i udekorować zieleniną. Podawać z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować