Zupa grzybowa z zakwasem żytnim

0 (0 ocen)

Aromatyczna zupa jarzynowa z suszonymi grzybami ugotowana na wędzonych żeberkach. Nietypowym ale jak najbardziej trafnym dodatkiem jest zakwas żytni który przeważnie stanowi bazę przygotowania żuru.

Składniki:

  • 500 g wędzonych żeberek
    2 garście suszonych grzybów leśnych
    6 ziemniaków
    3 marchewki
    1 biała cześć pora
    500 ml zakwasu żytniego ( zakwas na żur )
    200 ml śmietany 18%
    sól , pieprz
    świeża kolendra lub natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa grzybowa z zakwasem żytnim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie z solą , pozostawić na 2-3 h.
    Obgotować , odcedzić , pokroić na mniejsze kawałki.
  • 2. Na żeberkach zagotować ok 2 l. wody.
    Warzywa umyć , obrać , pokroić w kostkę.
    Do mięsnego wywaru dodać grzyby oraz warzywa , gotować na pół miękko.
  • 3. Wlać zakwas , doprawić solą i pieprzem.
    Gotować do miękkości warzyw , odlać chochlę wywaru z zupy , wymieszać ze śmietaną , połączyć z zupą.
    Zupę podawać z kolendrą lub natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Grzyby Warzywa Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować