Podczas gotowania zupy w domu unosi się magiczny zapach grzybów i musztardy. Jest syta i bardzo rozgrzewająca.Pierś z kurczaka i musztarda nadają tradycyjnej grzybowej nowego światła.
Składniki:
1,5 kg. grzybów leśnych ( u mnie gąski , podgrzybki , sarenki)
0,5 kg. ziemniaków
3 marchewki
2 pietruszki
por-biała część
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki musztardy delikatesowej
250 ml. śmietany 18%
przyprawa myśliwska do mięs
sól , pieprz
olej do smażenia
posiekana natka pietruszki
Zupa grzybowa z kurczakiem i musztardą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby dokładnie oczyszczamy i myjemy.
Kroimy na mniejsze kawałki , małe przekrawamy na pół.
Przekładamy do garnka , zalewamy wodą , zasypujemy solą , obgotowujemy.
2.Odcedzamy oraz ponownie płuczemy pod bieżącą wodą.
3.Pierś z kurczaka oczyszczamy ,myjemy , osuszamy , kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej , smażymy pierś doprawiając mięso przyprawą myśliwską oraz solą i pieprz.
4.Warzywa obieramy , myjemy.
Ziemniaki kroimy w kostkę , pora kroimy w pół plasterki , marchewki z pietruszką ścieramy na tarce o dużych oczkach.
5.
Warzywa przekładamy do podsmażonej piersi , podlewamy 1/2 szklanki wody.
Dusimy do zwiędnięcia warzyw.
6.Zawartość patelni oraz grzyby przekładamy do dużego garnka , zalewamy ok 3l. wody , dodajemy musztardę.
Gotujemy do całkowitej miękkości składników , w między czasie doprawiamy solą i pieprzem.
7.Śmietanę mieszamy z paroma łyżkami wywaru z zupy , przelewamy do garnka.
Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Komentarze