Zupa grzybowa

4.5 (140 ocen)

  • 60 min

Przepis na zupę grzybowa wspaniałą, gęstą zupę, którą możemy się delektować od późnego lata do jesieni. Uwielbiam grzybową z podgrzybków, maślaków, borowików i koźlarzy w dowolnej kombinacji i na różne sposoby.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 litry wody
    1 porcja rosołowa drobiowa
    2 kostki bulionu grzybowego
    2 marchewki
    1 por
    1 cebula
    0,4kg grzybów leśnych
    2 łyżki Maggi przyprawy w płynie
    2 łyżki vegety
    1 szklanka mleka 3,2%l
    2 łyżki mąki pszennej
    kilka ziaren ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    sól i pieprz
    natka z pietruszki
    makaron kokardki
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • por 1. Marchew zetrzeć na tarce, por i cebulę drobno pokroić.
  • grzyby leśne 2. Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki.
  • zupa grzybowa 3. Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Zatem do garnka wlewamy 2 l wody i dodajemy porcje rosołową, gotujemy tak długo aż porcja się dogotuje, wyciągamy porcje i wyrzucamy. Do wywaru dodajemy marchew, cebule, pora i grzyby gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut, do miękkości. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, natkę z pietruszki, vegete, maggi oraz 2 kostki bulionu grzybowego.
  • zupa grzybowa 4. Zupę grzybowa zagęszczamy 2 łyżkami mąki rozrobionej w 0,5 szklanki wody, dodajemy 1 szklankę mleka, dokładnie mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Zupę podajemy z makaronem. ( w moim przypadku jest to makaron kokardki)

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować