Przepis na zupę grzybowa wspaniałą, gęstą zupę, którą możemy się delektować od późnego lata do jesieni. Uwielbiam grzybową z podgrzybków, maślaków, borowików i koźlarzy w dowolnej kombinacji i na różne sposoby.
60 min
Składniki:
2 litry wody
1 porcja rosołowa drobiowa
2 kostki bulionu grzybowego
2 marchewki
1 por
1 cebula
0,4kg grzybów leśnych
2 łyżki Maggi przyprawy w płynie
2 łyżki vegety
1 szklanka mleka 3,2%l
2 łyżki mąki pszennej
kilka ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól i pieprz
natka z pietruszki
makaron kokardki
1.Marchew zetrzeć na tarce, por i cebulę drobno pokroić.
2.Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki.
3.Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Zatem do garnka wlewamy 2 l wody i dodajemy porcje rosołową, gotujemy tak długo aż porcja się dogotuje, wyciągamy porcje i wyrzucamy. Do wywaru dodajemy marchew, cebule, pora i grzyby gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut, do miękkości. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, natkę z pietruszki, vegete, maggi oraz 2 kostki bulionu grzybowego.
4.Zupę grzybowa zagęszczamy 2 łyżkami mąki rozrobionej w 0,5 szklanki wody, dodajemy 1 szklankę mleka, dokładnie mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Zupę podajemy z makaronem. ( w moim przypadku jest to makaron kokardki)
Komentarze