Zupa gołąbkowa

4.5 (175 ocen)

  • 60 min

Przepis na zupę znalazłam w serwisie PP, jednak troszkę go zmieniłam. Zupa smakuje rewelacyjnie.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1/2 kg mięsa mielonego
    - kapusta pekińska
    - szklanka ryżu
    - włoszczyzna (1 pietruszka, 3 marchewki, 1 seler, por - tylko biała część)
    - 1 cebula
    - koncentrat pomidorowy
    - 3 łyżki śmietany 18%
    - przyprawy: sól, pieprz, maggi, ziele angielskie, majeranek
    - troszkę oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy Gołąbki

Zupa gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę,seler, i por myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Gotujemy w garnku, dajemy tyle wody, żeby warzywa były całkowicie przykryte.

    W międzyczasie kroimy kapustę.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Szklimy cebulkę. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy, rozdrabniając mięso na patelni.

  • 3. Do warzywnego wywaru dodajemy mięso z cebulką i pokrojoną kapustę. Gotujemy 5 minut. Wsypujemy ryż, gotujemy 15-20 minut, aż ryż zmięknie.

    Zupę zaprawiamy koncentratem pomidorowym - dodajemy go tyle, ile lubimy.
    Przyprawiamy do smaku. Zupę zabielamy śmietaną. Porcje zupy dekorujemy listkami maggi lub pietruszki.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować