Zupa gulaszowa z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Masło rozpuścić w dużym garnku. Dodać mielone mięso i smażyć do miękkości. Do mięsa wlać wrzątek, dodać kostki rosołowe. Z świeżej papryki wyciąć gniazdko nasienne, pokroić razem z papryką konserwową najpierw w cienkie plastry, a następnie w kostkę. Z kalafiora wyciąć zielony głąb, umyć go, przekroić na pół a następnie w mniejsze kawałki. Pieczarki obrać, pokroić w ćwiartki. Wszystkie warzywa – obie papryki, kalafiora oraz pieczarki dodać do mięsa. Całość doprowadzić do wrzenia na średnim wolnym ogniu i gotować do miękkości kalafiora. Dodać przecier pomidorowy, zalewę z papryki konserwowej, 2 obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotować jeszcze chwilę, przyprawić łyżeczką majeranku, solą i pieprzem do smaku. Jeszcze dodać umyty i posiekany koperek. Do szklanki wlać parę łyżek zupy, dodać śmietanę, wymieszać i całość wlać do zupy.
Porady
Zupę podawać najlepiej z świeżą bułeczką. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy zupa "przegryzie".
Komentarze