Zupa fasolowo czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podziel główkę czosnku na ząbki, odłóż 3 sztuki. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. W naczyniu żaroodpornym ułóż ząbki czosnku (w łupinach), posyp je solą i pieprzem, skrop 1 łyżką oliwy. Wymieszaj aby czosnek pokrył się oliwą. Zapiekaj przez około 20-25 minut, aż czosnek będzie miękki. Wyjmij z piekarnika, następnie poczekaj aż ostygnie i obierz czosnek z łupin.
2.W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż pokrojoną w talarki cebulę o raz drobno posiekane 3 ząbki czosnku (odłożone wcześniej). Dodaj majeranek, tymianek, sól i pieprz do smaku, wymieszaj. Dodaj odsączoną z puszki fasolkę i pieczony czosnek, podsmaż jeszcze przez chwilę.
3.Do garnka wlej bulion i gotuj całość na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij zupę z ognia, ostudź trochę i zmiksuj na gładko. W razie potrzeby dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Zupę podawaj posypaną natką pietruszki, opcjonalnie z łyżeczką kwaśnej śmietany. Smacznego!
Komentarze