Zupa fasolowa z makaronem i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 8 godz.

Zupa z kuchni włoskiej. W oryginalnej wersji używa się fasoli tej z kolorem różowym.

  • 8 godz.

Składniki:

  • 1 szklanka mieszanej fasoli, grubej i drobnej
    sól
    300 g wędzonego boczku
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 cebula
    2 marchewki
    3 ząbki czosnku
    1 l bulionu drobiowego
    pół litra gorącej wody
    puszka pomidorów pelati
    szklanka ulubionego makaronu ( wskazany drobny)
    pieprz
    szczypta cukru
    suszona bazylia
    tarty parmezan

Zupa fasolowa z makaronem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa fasolowa z makaronem i pomidorami 1.
    Fasolę zalałem na noc wodą. Następnego dnia obgotowałem w tej samej wodzie na półtwardo, pod koniec gotowania dodałem sól. Odcedziłem.
    Boczek pokroiłem w paski, obsmażyłem na oleju. Dodałem pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę, posiekany czosnek, chwilę podsmażyłem. Całość zalałem gorącym bulionem i wodą. Gdy zupa zawrzała dodałem fasolę, przykryłem, gotowałem 1 godzinę. Po tym czasie dodałem pomidory i makaron, gotowałem jeszcze ok. 15 minut. Zupę doprawiłem solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem każdy talerz zupy posypałem suszoną bazylią i parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy