Zupa fasolowa z grzankami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę zamoczyć w zimnej wodzie przez całą noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Dodając wcześniej sól do smaku oraz liście laurowe i ziele angielskie.
2.Marchewki i ziemniaki obrać ze skórki i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do fasolki. Dodać kostki warzywne, przyprawić do smaku pieprzem, maggi i ewentualnie solą.
3.Zrobić zasmażkę: masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Gotować przez chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa będzie lekko brązowa. Dodać do zupy.
4.Dodać ocet i jeszcze raz zagotować.
5.Aby przygotować grzanki należy bułkę pokroić w plastry, następnie w małą kostkę. Roztopić masło na patelni i dodać kostki bułek. Wymieszać i smażyć na małym ogniu, do lekkiego zbrązowienia grzanek. Grzanki rozłożyć na talerzu i zalać gorącą zupą. Od razu podawać.
Komentarze