Zupa fasolowa Gdańska

0 (0 ocen)

polecam...

Składniki:

  • · woda 1,5 L
    · fasola perłowa 1/2 szkl
    · marchew
    · pietruszka
    · seler korzeniowy
    · mięso z kurczaka 10 dag
    · Makaron kolanka 3 łyżki
    · mleko 2/3 szkl
    · groszek konserwowy 3 lyżki
    · koperek
    · sól
    · pieprz
    · ziele angielskie całe
    · liść laurowy
    · przyprawa do zup

Zupa fasolowa gdańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem gotować. Warzywa umyć, obrać i opłukać, pokrajać w paseczki razem z mięsem, dodać do fasoli pod koniec gotowania razem z makaronem, ugotować do miękkości. Zupę połączyć mlekiem, groszkiem konserwowym i przyprawami, chwile pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy