Zupa fasolowa

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna, rozgrzewająca i mocno pachnąca czosnkiem

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 szkl. białej fasoli
    3 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    4 ziemniaki
    5 ziarenek ziela angielskiego
    1 listek laurowy
    2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka wegety
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    20 dag. wędzonego, chudego boczku
    4 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukaną fasolę zalać dzień wcześniej wodą i odstawić na noc. Następnego dnia dolać do fasoli wody (nie wylewać tej w której moczyła się fasola), dodać listek, ziele, sól i wegetę. Gotować wszystko 40 minut.
  • 2. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na 2 łyżkach masła i dodać do fasoli. Boczek pokroić w wąskie paseczki i również przełożyć do garnka.
  • 3. Marchew pokroić w plastry, pietruszkę w półplasterki, seler zetrzeć na tarce, a ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa dodać do gotującej się fasoli. Dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 30 minut, a następnie wsypać łyżeczkę papryki.
  • 4. Z 2 łyżek masła i mąki przygotować zasmażkę, którą dodać do zupy. Gotować jeszcze ok. 5 minut i jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować