1.Opłukaną fasolę zalać dzień wcześniej wodą i odstawić na noc. Następnego dnia dolać do fasoli wody (nie wylewać tej w której moczyła się fasola), dodać listek, ziele, sól i wegetę. Gotować wszystko 40 minut.
2.Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na 2 łyżkach masła i dodać do fasoli. Boczek pokroić w wąskie paseczki i również przełożyć do garnka.
3.Marchew pokroić w plastry, pietruszkę w półplasterki, seler zetrzeć na tarce, a ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa dodać do gotującej się fasoli. Dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 30 minut, a następnie wsypać łyżeczkę papryki.
4.Z 2 łyżek masła i mąki przygotować zasmażkę, którą dodać do zupy. Gotować jeszcze ok. 5 minut i jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.
Komentarze