Tradycyjna zupa fasolowa to bardzo pożywny i wartościowy posiłek.U mnie najczęściej podawana zimową porą.Moim tajnym składnikiem który stawia kropkę nad "i" jest odrobina musztardy...
Składniki:
400 g białej fasoli suchej
pęczek włoszczyzny
5-6 średnich ziemniaków
1 średnia cebula
40 dag żeberek wędzonych
200 g kiełbasy śląskiej
2-3 liście laurowe
1-2 łyżeczki majeranku
1 kostka bulionowa o smaku wędzonego boczku
1/2 łyżeczki musztardy stołowej
pieprz
sól
1.Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc.Następnie dodajemy żeberko,włoszczyznę,trochę soli,liście laurowe,kostkę bulionową i gotujemy do momentu aż fasola będzie miękka.Wyjmujemy żeberka.Mięso z żeberek możemy obrać i dodać do zupy.Wyjmujemy również warzywa i liście laurowe aby zupa nie nabierała goryczki.Marchewkę kroimy w plasterki i dodajemy do zupy.Ziemniaki obieramy,kroimy w kostkę i gotujemy z odrobią soli do miękkości.Kiełbasę kroimy w półplasterki lub drobniej,podsmażamy.Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na tłuszczu z pod kiełbasy.
2.Wszystkie składniki zupy razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą,sporą ilością pieprzu i majeranku.Pamiętajmy,że dodając majeranek najpierw należy go rozetrzeć w dłoniach.Na końcu dodajemy również musztardę.Ja używam tylko musztardy kieleckiej,gdyż jak dla mnie jest najlepsza.Gotujemy jeszcze chwilę,aby składniki sie połączyły.
Komentarze