Zupa fasolowa

4.5 (175 ocen)

Tradycyjna zupa fasolowa to bardzo pożywny i wartościowy posiłek.U mnie najczęściej podawana zimową porą.Moim tajnym składnikiem który stawia kropkę nad "i" jest odrobina musztardy...

Składniki:

  • 400 g białej fasoli suchej
    pęczek włoszczyzny
    5-6 średnich ziemniaków
    1 średnia cebula
    40 dag żeberek wędzonych
    200 g kiełbasy śląskiej
    2-3 liście laurowe
    1-2 łyżeczki majeranku
    1 kostka bulionowa o smaku wędzonego boczku
    1/2 łyżeczki musztardy stołowej
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc.Następnie dodajemy żeberko,włoszczyznę,trochę soli,liście laurowe,kostkę bulionową i gotujemy do momentu aż fasola będzie miękka.Wyjmujemy żeberka.Mięso z żeberek możemy obrać i dodać do zupy.Wyjmujemy również warzywa i liście laurowe aby zupa nie nabierała goryczki.Marchewkę kroimy w plasterki i dodajemy do zupy.Ziemniaki obieramy,kroimy w kostkę i gotujemy z odrobią soli do miękkości.Kiełbasę kroimy w półplasterki lub drobniej,podsmażamy.Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na tłuszczu z pod kiełbasy.
  • 2. Wszystkie składniki zupy razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą,sporą ilością pieprzu i majeranku.Pamiętajmy,że dodając majeranek najpierw należy go rozetrzeć w dłoniach.Na końcu dodajemy również musztardę.Ja używam tylko musztardy kieleckiej,gdyż jak dla mnie jest najlepsza.Gotujemy jeszcze chwilę,aby składniki sie połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować