Zupa fasolkowo - czosnkowa

0 (0 ocen)

Danie w pewnym sensie przypomina fasolkę po bretońsku w wersji wegetariańskiej. Zupa ma wyraźny czosnkowy posmak, a mimo to jest łagodna i lekko słodkawa. Ponadto szybka, prosta i bardzo smaczna.

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej
    5 mniejszych ziemniaków (około 350g)
    8 ząbków czosnku
    1 pęczek koperku
    4 szklanki bulionu warzywnego
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    100 g koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    pieprz czarny mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa fasolkowo - czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa fasolkowo - czosnkowa 1. Z fasolki odciąć końcówki, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, również pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek pokroić w cienkie plastry, koperek posiekać. W garnku rozpuścić masło, dodać olej, dołożyć czosnek - zeszklić. Oprószyć mąką i chwile zasmażyć. Powoli wlać bulion mieszając. Nadal mieszając, doprowadzić do wrzenia. Do bulionu dodać fasolkę, ziemniaki, koperek, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Gotować do miękkości (15 - 20 min). Zupę doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować