Danie w pewnym sensie przypomina fasolkę po bretońsku w wersji wegetariańskiej. Zupa ma wyraźny czosnkowy posmak, a mimo to jest łagodna i lekko słodkawa. Ponadto szybka, prosta i bardzo smaczna.
Składniki:
500 g fasolki szparagowej
5 mniejszych ziemniaków (około 350g)
8 ząbków czosnku
1 pęczek koperku
4 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
2 płaskie łyżki mąki pszennej
100 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
pieprz czarny mielony do smaku
cukier do smaku
sól do smaku
Zupa fasolkowo - czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z fasolki odciąć końcówki, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, również pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek pokroić w cienkie plastry, koperek posiekać. W garnku rozpuścić masło, dodać olej, dołożyć czosnek - zeszklić. Oprószyć mąką i chwile zasmażyć. Powoli wlać bulion mieszając. Nadal mieszając, doprowadzić do wrzenia. Do bulionu dodać fasolkę, ziemniaki, koperek, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Gotować do miękkości (15 - 20 min). Zupę doprawić do smaku.
Komentarze