Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym i krewetkami

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

To najlepsza zupa dyniowa jaką jadłam! Sama w sobie jest bardzo pyszna, a jeśli do tego dodamy mleczko kokosowe, imbir, curry i krewetki to mamy prawdziwą eksplozję smaku.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki puree z dyni
    2 szklanki rosołu
    250 ml mleczka kokosowego
    1 mała cebula
    3 ząbki czosnku
    1 papryczka chilli
    przyprawy: curry, imbir, chilli, sól, pieprz
    oliwa lub olej


    dodatkowo
    krewetki, najlepiej tygrysie, w ilości 3-4 sztuki na osobę, bądź też koktajlowe (tych potrzeba dużo więcej, ok. jednej garść na osobę)
    płatki kokosowe (naprawdę warto, podkręcają smak zupy!)
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa z dyni

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa dyniowa 1. Cebulę, 2 ząbki czosnku i paprykę chilli drobno posiekać i podsmażyć na oliwie lub oleju.
  • 2. W garnku podgrzać rosół, dodać purre z dyni i chwilę razem gotować. Następnie dodać podsmażoną cebulę, czosnek i chilii. Doprawić solą, pieprzem, imbirem i curry i gotować jeszcze ok. 10 minut. Na koniec wlać mleczko kokosowe i pogrzać zupę.
  • 3. Krewetki wymieszać z chilli, solą i posiekanym ząbkiem czosnku i podsmażyć przez kilka minut na oliwie lub oleju.
  • 4. Płatki kokosowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.
    Zupę dyniową podawać z porcją krewetek, posypaną płatkami kokosowymi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Krewetki Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować