Dynia i pomidory to prawdziwa bomba pełna antyoksydantów i witamin. Jest lekkostrawna. Można ją podawać dzieciom. Do tego gotowana jest na prawdziwym mięsie, a nie na kostkach, ale równie szybka.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- dynia: 500 gramów
- pomidory: 3 sztuki
- skrzydełka z kurczaka: 3 sztuki
- miód płynny: 1 łyżka
- słodka śmietana 30-36%: 200 gramów
- kolendra mielona: 1 łyżeczka
- mleko kokosowe w puszce: 180 gramów
- ser twarogowy naturalny: 200 gramów
- Sól, pieprz biały mielony do smaku: 2 szczypty
Zupa dyniowo-pomidorowa z białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka razem z miodem i podgrzewać 10 minut cały czas mieszając.
2.Pomidory sparzyć, zahartować, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do dyni. Wlać ok. 1 litr wody. Dorzucić skrzydełka i gotować razem 20-30 minut od momentu zagotowania.
3.Po ugotowaniu wyjąć mięso, dodać przyprawy, mleczko kokosowe i wszystko zmiksować. Skrzydełka obrać z mięsa, ser pokruszyć w dość grube kawałki i ułożyć te dodatki na talerzykach.
4.Dodać śmietankę, zamieszać i zagotować. Zupa jest gotowa.
Zupę nalać do talerzy i tuż przed zjedzeniem dodać mięso i biały ser.
Komentarze