Zupa dyniowo-serowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zupa na bazie sera pleśniowego i dyni jest dość ostra w smaku i wyrazista. Posypana jest czarnym sezamem, który ładnie kontrastuje z pomarańczowym kremem

  • 30 min

Składniki:

  • • 1 marchewka
    • 1 cebula
    • kawałek pora
    • 3 łyżki oliwy
    • 3 szklanki pokrojonej dyni
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól, pieprz do smaku
    • 2 okrągłe sery pleśniowe, np. Turek
    • czarny sezam do posypania

Zupa dyniowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Cebulę pokroić w kostkę, pora w krążki, podsmażyć na oliwie, posolić do smaku.
    • Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę.
    • Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw.
    • Na koniec wrzucić pokrojony ser, zagotować aż się rozpuści.
    • Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
    • Podawać zupę posypaną czarnym sezamem.

Porady

Można sobie zagęścić zupę ryżem, dowolną kaszą lub grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy